בשנתיים האחרונות ישנה עלייה חדה במספר כתב האישום על עבירות נשק בקבוצות וואטסאפ.
שיחת וואטסאפ יכולה להוות ראייה יחידה לאישום בסחר בנשק, החזקת נשק ועבירות נשק אחרות.
לדוגמא מתוך כתב אישום בו טיפל משרדנו:

מתיאור ההתכתבות כאן אנחנו רואים שלמרות שלא נסגרה עסקה באופן סופי, לא התרחשה בפועל מסירת נשק, ואין הוכחה שמעבר לשיח הזה בוצעה עבירה. עדיין יועמדו השותפים לשיחה לדין בגין עבירות נשק.
בית המשפט נדרש לשאלה האם כל שיחה בה עולה נושא של הנשק היא עבירה פלילית? ונקבעו מבחנים לבחינת תוכן השיחה ומשמעותה:
ההלכה המרכזית אשר עסקה בפער בין שלב ההכנה, עבירת קשירת הקשר ובין עבירת הניסיון, בנשק, הנה הלכת ע"פ 2012/17 איידר קסימובה נ' מ"י [פורסם בנבו].
בהלכת קסימובה מנתח כבוד בית המשפט העליון תוכן הודעות וואטסאפ וקובע מבחנים לבדיקה האם אותה הודעה היא הכנה לביצוע עבירה או ניסיון לביצוע עבירה.
על עבירת הכנה לא מעמידים לדין. ולכן חשובה ההבחנה הזו.
שני המבחנים הם:
- מבחן הקרבה המספקת להשלמת הביצוע, יש לבחון כמה רחוק היה המבצע מהגשמת תכניתו העבריינית. ככל שהוא קרוב יותר להשלמת העבירה, כך תגבר הנטייה לראות במעשיו כ"ניסיון" לביצועה (ע"פ 180/83 סרור נ' מדינת ישראל, פ"ד לח(2) 444, 447 (1984); ע"פ 1/65 שמש נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד יט(1) 398, 400 (1965); מרים גור-אריה "על ההבחנה בין הכנה לבין ניסיון" משפטים לב(3) 505, 509-508 (2002) (להלן: גור-אריה)). במסגרת מבחן זה ניתן משקל לעיתים גם למדדים של זמן ומקום, כאשר קרבה להשלמת המעשה העברייני בזמן ובמקום מעידה על התקיימותו של מבחן הקרבה להשלמת הביצוע (עניין סנקר, פסקה 39; ע"פ 9849/05 מדינת ישראל נ' ברואיר, [פורסם בנבו] פסקה 7 (23.11.2006) (להלן: עניין ברואיר)).
- מבחן החד-משמעות, ניסיון לבצע עבירה יכול שיתגבש גם אם העבריין ניגש לביצוע העבירה בפועל אך טרם התקרב להשלמתה, ובלבד שיש בתחילת הביצוע כדי לגלות בצורה חד-משמעית את כוונתו לבצע את העבירה הקונקרטית (עניין סנקר, פסקה 39; עניין ברואיר, פסקה 8; ע"פ 7399/95 נחושתן תעשיות מעליות בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד נב(2) 105 (1998); גור-אריה, עמ' 509).
- במסגרת זו, יתכן כי הצטיידות באמצעים, איסוף מידע, תכנון וביצוע פעולות המכוונות ליצור תנאים לביצוע עבירה, לאחר שגמלה בלבו של פלוני ההחלטה לבצע את אותה עבירה, יהוו פעולות המעבירות את המעשה משלב ההכנה לשלב הניסיון. לעומת זאת, במקרים אחרים אותן פעולות לא תחשבנה כפעולות העולות כדי ניסיון (עניין סנקר, פסקה 39; ע"פ 5150/93 סריס נ' מדינת ישראל, מח(2) 183, 187 (1994)). הדבר תלוי בנסיבות העניין.
סוגיות משפטיות רבות מלוות עבירות מסוג זה: דיני הזיהוי, לעניין זהות ובעלויות של הטלפונים המשתתפים בשיחה. דיני חיפוש ותפיסה באשר לתפיסת שיחות הוואטסאפ, החדירה לטלפונים וההגעה לראיות. דיני החקירה ואיסוף הראיות ועוד.
בתי המשפט לא התמודדו עם כל הסוגיות המשפטיות העולות בתיקים מסוג זה, לרוב בשל הסדרי טיעון הנרקמים בין התביעה להגנה. בכל תיק נסיבות וראיות שונות.
אך בכל תיק, המבוסס על הודעות וואטסאפ, קיימות שאלות משפטיות רבות, וספקות שיש בהם לשמש להגנת הנאשם עד כדי מחיקת אישומים.
במשרדנו ניסיון רב שנים בעבירות הנשק וסוגיות משפטיות מורכבות.
בכל עבירת נשק פנו להתייעצות עם משרד חיים יואל בת-אל, משרד עורכי דין ונוטריון